Resepi Mee
Kari yang memang sangat sedap dan dimasak menggunakan air rebusan udang. Boleh
dikatakan penyediaan mee kari ni agak remeh sebab bahannya memang banyak,
termasuk bahan untuk hiasan atau taburan dia atas hidangan, tapi itulah yang
menariknya tentang mee kari. Bagi saya kombinasi seafood iaitu kerang dan udang
juga sememangnya menambah lebih perisa untuk kuah kari. Selalu orang hidangkan
mee kari pada hari-hari istimewa, jadi walaupun agak remeh tapi berbaloi. Jom
layan.
Masa:
Penyediaan: 30 minit | Memasak: 30
minit | Keseluruhan: 60
minit
Jumlah Hidangan : 8 orang
Bahan-Bahan:
·
1 kg mee kuning
·
500 gram ayam, potong kecil
·
1 kg kerang, rebus dan ambil isi
·
300 gram udang, buang kulit
·
2 cawan air rebusan dari kulit udang yg dibuang
·
10-15 biji bebola ikan (fish ball)
·
3 keping kek ikan (fish cake)
·
4 sudu besar rempah kari ayam, bancuh menjadi pes pekat
·
2 keping asam gelugor
·
1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah, rebus dan lecek
halus
·
2 cawan santan pekat
·
2 cawan santan cair
·
(boleh digantikan dengan santan kotak)
Bahan untuk rempah tumis:
·
3 kuntum bunga lawang
·
3 kuntum cengkih
·
5 biji buah pelaga
·
2 tangkai daun kari
Bahan untuk kisar halus:
·
6 biji bawang merah
·
4 ulas bawang putih
·
1 inci halia
·
1 inci lengkuas
·
1 batang serai, hiris nipis
·
10 tangkai cili kering, rebus dan toskan air
·
2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut.
Bahan untuk hiasan:
·
4 biji telur rebus, potong dua
·
2 tangkai sawi, potong dan rebus
·
bawang goreng
·
limau kasturi, potong dua
·
taugeh
·
daun bawang
·
cili merah
·
tauhu kering goreng
·
*saya rebus udang dan letak sebagai hiasan istimewa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan air sehingga mendidih
dan celur mee kuning seketika. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan
rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus
bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah
minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau
seketika sehingga separuh masak kemudian tuang air rebusan udang dan santan
cair. Masak kuah sehingga mendidih.
4. Masukkan pula santan pekat,
bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (ataupun keledek)
lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan gula
secukup rasa.
6. Hidangkankan mee bersama bahan
hiasan dan tuang kuah secukupnya.
Tips:
1.Apabila kuah sudah siap, angkat keluar asam keping jika rasa kuah
sudah masam untuk mengelakkan kuah terlebih masam. 2.Boleh juga gunakan santan
kotak (1 kotak) dan campurkan sedikit air untuk kuah.
cerrr klik nak tengok resepi lain jugak....
The Tons Of Betting Tips | 12Bet | Thakasino
ReplyDeleteWith 12Bet you can learn all about betting tips from our クイーンカジノ 12bet experts. 12Bet Betting Strategy. 1. Start Betting Tips · 12bet 2. Betting Guide · 3. Betting Strategy 인카지노 · 4. Winning Betting Strategy · 5.
Wynn vs. Caesars Casino, Which to Choose and Which is
ReplyDeleteThe top casinos on 인천광역 출장안마 the Las Vegas หารายได้เสริม Strip are 광주광역 출장마사지 all Wynn Las Vegas and Caesars Palace. At the Wynn Hotel Casino, 인천광역 출장마사지 you'll 김포 출장샵 be in the