Apa khabar semua?
Dalam ke”busy”an kita dah nak hujung
tahun ni, sarapan kita jangan remehkan. Sebab sarapan ni sangat penting untuk
memulakan hari dengan penuh bertenaga. Hari ini Ummi nak kongsi resepi sangat
mudah tapi lazat, sesuai dibuat sarapan atau minum petang.
Resepi Pan-Toasted Cheese Sandwich, ecewah! Nama glemer mak aih, tapi resepi simple lah sangat2! Hehehe. Sebelum share resepi sandwich ala omputih ni, jom usha gambar dulu
Resepi Pan-Toasted Cheese Sandwich
Bahan-bahan:
·
2 keping roti
·
1 keping cheese
·
Sedikit margerin
·
Banyak sikit mayonnaise
Cara-cara:
1.
Ambil dua keping roti dari plastic rott, sapu margerin
secukupnya pada kedua-dua belah luar roti.
2.
Letak cheese ditengah-tengah roti (bahagian tiada
margerin) dan sapu mayonnaise di atasnya.
3.
Tutup semula roti dan bakar di atas pemanggang ajaib
atau pan biasa api sederhana tinggi. Terbalikkan roti sehingga rangup kedua-dua
belah roti.
4.
Sedia dinikmati! Sangat sedap dimakan suam (hati-hati
kalau masih panas, cheese boleh membakar lidah).
Haa, siap sudah satu juadah sarapan pagi. Tapi kalau
rasa dua keping roti tak cukup, silalah tambah lagi ok! Jap jap, perhatian
untuk mereka yang nak turunkan berat badan, sandwich ini makan sekali sekala
boleh lah sebab kalori tinggi! Haha.
Ummi bakar roti pakai pemanggang ajaib sebab boleh
muat dua set sandwich sekali bakar. Kalau pakai sandwich toaster yang akan
membentuk sandwich tiga segi tu pun ok, lagi senang!
Resepi ini sesuai untuk dibuat “cooking class” untuk
budak-budak tadika macam anak Ummi yang sulung (selain French toast).
Opss. Anak-anak dah bangun! Masa untuk siapkan sarapan
untuk mereka!
Selamat mencuba!!
resepi lain korang leh tgk
No comments:
Post a Comment